Preskočiť na obsah

Speleofotografia 2016 – Vyhodnotenie súťaže

Speleofotografia je koníček, ktorý láka len máloktorého fotografa. Ťažko je porozumieť jaskyni. Ťažko vidieť obrazy v tme, počuť hudbu v tichu. Pri prehliadke súťažných záberov sa skúsené oko fotografa neraz pozastavuje nad maličkosťami, ktoré by boli pri ateliérovej fotograii neprípustné. Lenže jaskyňa má zvyčajne od ideálnych podmienok na míle ďaleko! Jaskynná fotografia znamená komponovať z neznámeho v neznámom. Tvoriť s komplikovano a rôznorodo odrazeným svetlom. Využívať prirodzené dominanty prírody a tajomstvá jej zákutí. Zachytiť dynamiku, zobraziť dej, zmysluplne vyrozprávať príbeh. A to všetko v úplnej tme.

Kto zažil strasti a slasti jaskynného fotografovania, ten presne vie, čo máme na mysli. A ten, kto ich nezažil, môže sa len ťažko priblížiť k objektívnemu hodnoteniu speleofotografických diel. Tí skúsenejší nad niektorými zo súťažných fotografií ostávajú v nemom úžase. Tak táto musela vznikať neskutočne dlho! – zhodli sme sa vo vzájomnom rozhovore, len čo sme zbadali jednu z nich. A skutočne! Sám autor súťažnej fotografie nám neskôr potvrdil, že od prvej myšlienky cez pokusy a postupnú realizáciu až do chvíle, kedy bol s fotografiou úplne spokojný, ubehlo celých päť rokov! Takto náročná v skutočnosti speleofotografia je!

18. ročník medzinárodnej fotografickej súťaže s jaskyniarskou tematikou Speleofotografia 2016 organizovalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Správa slovenských jaskýň, Slovenská speleologická spoločnosť a mesto Liptovský Mikuláš. Tohto roku pokračovala vo vysokej kvalitatívnej i kvantitatívnej úrovni. Súťažilo sa v dvoch kategóriách (Krása jaskýň / Cave Beauty a Speleomoment), oficiálne sa udelili po 3 ceny v oboch kategóriách, hlavná cena Speleofotografie (Grand Prize) a špeciálna cena podľa úspešnosti internetového hlasovania. Fotografie prihlásené do súťaže prostredníctvom on-line formulára vyhodnocovala odborná porota v zložení Pavol Kočiš (Slovensko), Roberto F. García (Španielsko), Rémi Flament (Francúzsko), Alan Grosse (Spojené Štáty Americké) a pôvodného člena poroty, Taliana Antonia Danieliho na poslednú chvíľu vystriedal Pavol Staník (Slovensko). Organizačnému výboru predsedala riaditeľka Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva Danka Šubová, členmi boli Michal Danko, Bohuslav Kortman, Peter Laučík, Mária Ošková a Lukáš Vlček. Zo stovky najúspešnejších fotografií sa v podmienkach liptovskomikulášskeho múzea zostavil a v tlačiarni GEORG v Žiline vytlačil katalóg Speleofotografie 2016. Na jeho vznik prispeli okrem organizátorov aj slovenskí a poľskí sponzori.

Od roku 1982, kedy prebehol prvý ročník súťaže, prešla Speleofotografia viacerými zmenami. Z pôvodne lokálnej súťaže je dnes fotografická udalosť medzinárodného formátu. Osemnásty ročník medzinárodnej fotografickej súťaže s tematikou jaskýň oslovil 54 speleofotografov, ktorí sa rozhodli podeliť o svoje jaskyniarske zážitky. Autori 327-mich fotografií pochádzajú zo 17-tich krajín Európy, Ameriky a Ázie.

Na slávnostnej vernisáži 18. ročníka fotografickej súťaže Speleofotografia dňa 25. novembra 2016 sa v reprezentačných priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši vyhlásili výsledky súťaže.

 

Hlavnú cenu súťaže získala fotografia Velvet Voyage fotografov Cristian Țecu a Cosmin Nistor z Rumunska

Kategória Krása jaskýň

1. miesto: Fireflies (Dinko Stopić, Chorvátsko)

2. miesto: Rising Runner Missing by Endless Sender (Cristian Țecu a Cosmin Nistora, Rumunsko)

3. miesto: Stars (Cosmin Berghean, Rumunsko)

 

Kategória Speleomoment

1. miesto: Behind-the-Lake (Daniel Lee, Rusko)

2. miesto: Cave Krubera-Voronya (Gergely Ambrus, Maďarsko)

3. miesto: Defiance (Tibor Lázár, Rumunsko)

 

Hlasovaním na sociálnych sieťach získala ocenenie fotografia Cave Saint Ivan od fotografa Ivan Kletečka z Českej Republiky

Väčšina účastníkov Speleofotografie patrí medzi jaskyniarsku špičku. Ich diela sa čoraz viac uberajú smerom k zachyteniu rôznorodosti a dynamiky speleologických aktivít. Zobrazením úskalí objavovania a prieskumu jaskýň ukazujú svetu, že jaskyniarčenie patrí medzi tie najnáročnejšie, ale zároveň najvyzývavejšie či najpodnecujúcejšie ľudské aktivity. Popri zlaňovaní hlbokých priepastí, prekonávaní divokých riek a podzemných jazier, či plazení sa úzkymi prielezmi, sa cit pre krásu v detaile prejavuje prostredníctvom statických motívov jaskynnej výzdoby. Štyri z ôsmych cien Speleofotografie 2016 poputujú do Rumunska, o ktorom sme dnes presvedčení, že je nielen krajom úžasných jaskýň, ale i mimoriadne talentovaných fotografov.

Výstava Speleofotografia 2016 v priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva na Školskej ulici 4 v Liptovskom Mikuláši tu bude inštalovaná do konca januára 2017. Vo februári sa výstava plánuje presunúť do zahraničia a takmer celý nasledujúci rok bude putovať po metropolách strednej Európy. U nás ju bude možné znovu vidieť vo výstavných priestoroch vybraných miest aj v rokoch 2017 a 2018.

katalóg Speleofotografia 2016: issuu

fotografie z vernisáže (Pavol Kočiš, Mária Ošková)

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.